fallback

Трябва да започне демонополизация на Здравната каса, призовава експерт

На национално ниво се проваляме в желанието си да доведем услугите на електронното здравеопазване, посочи финансовият консултант Живко Иванов

11:15 | 11.08.17 г. 3

Демонополизацията на Здравната каса е доста слабо застъпена в управленската програма на правителството, макар че е формулирана като приоритет. Единствената мярка, с която се ангажира програмата, е стартиране на обществен дебат, като дори няма загатване, че може нещо да се случи като последваща стъпка при прилагане на резултатите от него.

Това е мнението на финансиста и консултант в сферата на здравеопазването Живко Иванов, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него са необходими конкретни стъпки в управленската програмата в сектор „Здравеопазване“, тъй като “тя сама по себе си е балансирана между мерки, които са безспорно приети от съсловието, и мерки, върху които има да се дебатира много”.

Иванов е категоричен, че за демонополизирането на НЗОК трябва да бъдат предвидени по-ясни стъпки, които да водят малко по-надалеч от отварянето на обществен дебат.

„Демонополизацията на НЗОК ще подпомогне развитието на здравната система. На национално ниво се проваляме в желанието си да доведем услугите на електронното здравеопазване“, смята консултантът.

По думите му приоритетите на правителството се изчерпават с контрол върху здравната система, върху функционирането ѝ, в намаляване на бумащината.

„Правителството не е обхванало онзи клон на здравеопазването, където работят количество стартъпи, които се опитват да предложат услуги на базата на традиционните медицински услуги, които да подобрят работата на лекарите и удобството на пациентите“, посочи той.

Той обаче е убеден, че в управленската програма на правителството има и добри идеи за здравеопазването.

Такива според него са либерализацията на дейността по клинични проучвания, подобряването на механизма за оценка на здравните технологии и терсенето на реални доказателства за ефективността на даден нов медикамент.

Като спорна мярка Иванов посочи генеричното заместване.

„Със сигурност има нужда от още обществен дебат. Но има и мерки, които са безспорни и със сигурност ще доведат до подобряване на работата както на държавните институции, така и на частния сектор“, убеден е Живко Иванов.

Защо правителството трябва да обърне внимание на стартъпите, които предлагат качествени услуги. Как е застъпено в управленската програма доболничното лечение! Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още