fallback

Правителството даде заявка за административна реформа, смята експерт

Сега всички регистри са поотделно, посочи проблемите с бюрокрацията Стефан Христов

18:27 | 14.08.17 г. 2

Има развитие по отношение на административната реформа в България, особено през последните месеци. Това каза Стефан Христов, председател на фондация "Граждани срещу бюрокрацията" и създател на платформата pisar.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като пример той посочи, че това се отнася до свидетелството за съдимост и удостоверението за липса на задължения. 

"Държавата има достъп до определени документи и вместо да ги изисква по служебен път, ни кара да ги носим на ръка по институциите. Най-често срещаните проблеми са свързани с изискването за документ за актуално състояние, което по никакъв начин не може да доведе до някаква сигурност, защото е на хартия, а Търговският регистър показва само в този момент в този час, в тази минута, ти кого представляваш, има ли запор или не", коментира Христов.

Според него хартиените документи започват лека-полека да изчезват от нашето ежедневие.

"Основният проблем е, че всичко се прави на парче. Всички регистри са отделно. В една държава като Естония всичко е в цялостна интегрирана платформа и изчислителният ресурс е на едно място. В България проблемът е, че всяка институция има собствена информационна система, няма интеграция между отделните нива. Поддържа се от определена фирма и няма никаква възможност за интеграция", посочи Стефан Христов.

По думите му ако още преди години беше изпълнена стратегията и беше направен един държавен компютърен облак за съхранение на данни, който да държи всички ресурси на едно място, нещата щяха да са както по-евтини, така и по-лесни за поддръжка.

Има ли отпор от страна на администрацията? Може ли да се сметне колко време и пари губят гражданите и бизнеса на година за справки? Каква е целта на Pisar.bg и кои услуги замества?  Какви са корените на скритите банкови такси? Ще се възползват ли хората от финтех компаниите? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още