fallback

Икономическият ръст ще стимулира имотния пазар, прогнозира експерт

Увеличава се сроителство на нови жилища и в малките градове, съобщи експертът по недвижими имоти Добромир Ганев

13:50 | 09.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очакваният ръст на икономиката от близо 4% ще окаже влияние на имотния пазар. Това се отразява не само на едрите инвеститори, а и на домакинствата. Това прогнозира в ефира на Boom&Bust на  Bloomberg TV Bulgaria заместник-председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев и управител на "Форос".

Той е категоричен, че основните параметри, които влияят на пазарите за недвижими имоти, са макоикономически – нивата на доходи и безработица, които в момента са силно положителни и от тях зависи вземането на решения при закупуването на ново жилище.

„Миграцията е друг фактор, който влияе върху пазара на недвижимости в големите градове. Това се вижда особено силно в София, във Варна, вече и в Бургас“, посочи експертът.

Той обясни, че ръстът се дължи на бизнеса в градовете и от него зависи идването на инвеститори, но строителство на нови жилища има дори в малките градове, както и ръст при издадените разрешения за строеж.

„За София има 30% ръст на започнатото ново строителство през първото полугодие на 2016 г. в сравнение със същия период на миналата година“, каза Ганев.

Според него това се дължи на увеличеното предлагане, но най-вече на новите проекти, които са съобразени с изискванията на купувачите.

„Те харесват актуалните проекти по отношение на дизайн и използваните материали с по-високо качество. Инвеститорите се съобразяват с това“, коментира специалистът.

Той напомни, че първото тримесечие на годината показа доста слаби резултати, „каквито нямаше в нито едно в последните три години“. По думите му това е по-скоро случайност и е свързано с лошите метеорологични условия – сериозен фактор за сектора.

„Хората не обичат да правят огледи и да реализират сделки в такива моменти. През второто тримесечие имаше корекция, но като цяло за първото полугодие ръст на сделките имаше само в София (4%) и Варна, като в останалите градове беше отчетен спад, посочи експертът.

Добромир Ганев отбеляза, че при цените на жилищата има слабо покачване в сравнение с предишните две години.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още