fallback

Няма шанс реакторите за АЕЦ "Белене" да влязат в експлоатация, твърди експерт

Централата никога няма да бъде построена, а определени среди у нас периодично вдигат шум за нея, смята Васко Начев

11:00 | 24.10.17 г. 30

Няма особен шанс реакторите за АЕЦ "Белене" да влязат в експлоатация някога, някъде, коментира енергийният експерт Васко Начев пред Bloomberg TV Bulgaria. Той беше категоричен, че втората ядрена централа никога няма да бъде построена.

"Изключително несериозно е някой да каже, че "Белене" е необходима и има място за реализация", коментира още той.

Според експерта "определени среди" вдигат шум периодично за АЕЦ "Белене", защото искат да напомнят за себе си и с надеждата, че ще бъде отворена разходната част на проекта.

Плановете на българското правителство са да продадат проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", като за целта извадят активите и пасивите от Националната електрическа компания (НЕК) и обособят отделна компания. Тя ще бъде предложена на инвеститор с минималното участие на държавата в проекта.

В момента НЕК търси оценител, а енергийното министерство очаква и крайния доклад на Българската академия на науките (БАН), който да покаже има ли икономически смисъл от нова ядрена централа.

Според предварителните заявки от енергийното министерство в оценката на българските учени е записано, че през 2035 година ще бъдат нужни още енергийни мощности. Васко Начев е категоричен, че на фона на динамиката на икономиката и технологиите да се прави такава прогноза е "несериозно".

Той обаче подкрепя идеята АЕЦ "Белене" да бъде изградена на пазарен принцип и пазарът да определи има ли нужда от този проект.

Какво коментира експертът за газовите доставки в Европа и евентуалния добив на газ в Добруджа можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още