fallback

Експерт: Експанзията на биткойна показва нуждата от нова финансова система

Регулация на публичната сфера и на икономиката, като цяло, вече престава да бъде монополна, твърди Йордан Янков

08:57 | 22.01.18 г. 10

Експанзията на биткойна и изобщо на криптовалутите показва обществената необходимост от нова финансова система. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Янков от Института за публична политикa.

По думите му на практика криптовалутите са нова финансова система, а статуквото може да бъде разчупено с новите технологии, които те използват.

Янков обясни, че самата регулация на публичната сфера, публичните финанси и на икономиката, като цяло, вече престава да бъде монополна.

„Технологично не се изисква присъствието на една особена групировка, която задава правилата. Тогава правилата се взимат „ад-хок“. И когато обществото има нужда от нещо, то гласува с парите си това нещо да се случи или да не се случи. Този начин на вземане на решения и на управляване на икономиката според мен е вече технологично възможен. Реален е и ще се случи“. 

Янков смята, че всичко това това би научило хората на социален разум - че на пазара ние всъщност трябва да правим такива неща, които са разумни и вазимноизгодни.

„Но тази логика не трябва да слиза отгоре от някаква институция – било то държава, корпорация, монопол и т.н, а трябва да бъде правена в движение. Да бъде изкристализирана в икономическия процес. Според мен чисто технологично криптовалутите отговарят на това изискване, на тази обществена нужда това нещо да се случи“, уточни ексерта. По думите му обаче как точно ще се случи това и колко дълго време ще се случва, като процес е трудно да се прогнозира.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още