fallback

Как ще бъдат запазени археологическите находки покрай магистрала "Струма"?

Археолози предлагат да бъде пренесен комплексът край село Покровник

12:02 | 09.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Археологическите разкопки край благоевградското село Покровник повдигнаха сериозен обществен дебат. Наскоро стана ясно, че работата по разкопките може да забави строителството на магистрала "Струма" с няколко години. Повдигна се въпросът за промяна на трасето. Сега се предполага, че е разкрит античният град Скаптопара.

Да има и инфраструктура, и археология – за това се обяви ръководителят на разкопките доц. Здравко Димитров пред Bulgaria ON AIR. През април 2017 г. е станало ясно, че на терена ще има архитектурни структури и ще трябва да се решава какво ще се случва с останките по трасето на магистралата, обясни той. 

Здравко Димитров смята, че има време за реакция и предпочита варианта за пренасяне на комплекса. Археологът проф. Николай Овчаров също се застъпи за това част от намереното да бъдe пренесено. „Това е само периферията на това селище, тепърва предстои то да се разкрива“, каза той и призова община Благоевград да намери средства за продължаването на разкопките.

Магистрала "Струма" се проектира от много години и един завой около селището ще предизвика мащабна преработка на проектите, каза доц. Кирил Ангелов, преподавател по инженерна геология. Според него магистралата трябва да бъде запазена, а част от разкопките да бъдат преместени.

Магистралата се изгражда със средства от оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още