fallback

Недалновидно е да влизаме в еврозоната, смята политолог

Калоян Правов посочи, че ЕС е изправен пред екзистенциална криза и има нужда от реформи

10:19 | 08.06.18 г. 4

Недалновидно е решението на българските политици да влизаме в еврозоната. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изказа политологът Калоян Правов.

„Ако ние сме в еврозоната и след две години в Италия се случи финансова криза, каквато беше с Гърция, тогава и ние ще трябва да платим за фискалния икономически популизъм на италианското правителство. Сегашното валутно статукво върши достатъчно добра работа на икономиката ни, която има други проблеми, и аз не мисля, че е добра идея да се засилваме към присъединяване към еврозоната. Трябва да се изчака, да се прецени внимателно колко от тези международни договори си струват“, предупреди той.

Калоян Правов смята, че ЕС е изправен пред екзистенциална криза и има нужда от реформи.

„Реформата на ЕС трябва да бъде завръщане към корените на Евросъюза, като най-вече икономически, базиран на свободния пазар, на свободната търговия, на малките регулации. В момента няма воля и енергия за всякакви федералистки и политически хиперобединения и те трябва да бъдат изоставени. Като идеологически проект това, което обяснявам, може да бъде поето от традиционната европейска десница, защото редът на левицата е федерализация“, коментира политологът.

Вижте повече от разговора във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още