fallback

Защо е наложително повишението на пенсионната възраст в Русия?

Застаряващото население и намаляващата раждаемост са само част от факторите, твърди журналистът Чавдар Стефанов

10:21 | 10.08.18 г. 6

Увеличаването на пенсионната възраст в Русия е нещо необходимо. То трябва да се направи заради застаряващото население и намаляващата раждаемост, както в Европа. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Чавдар Стефанов, журналист и бивш кореспондент на БНР в Москва.

Според него обаче проблемът не е конкретно в повишаването на възрастта, а в това, че на хората в Русия не им беше обяснено добре. Затова се стигна до митинги и масово недоволство, коментира Стефанов. 

„В момента мъжете се пенсионират на 60 години, жените – на 55 години, с тенденция пенсионната възраст да се повишава през 2 години с по една година и да достигне 65 за мъжете и 63 за жените“, уточни гостът. Според него това не е толкова драстично, колкото необходимо.

„Очевидно трябва да се повиши пенсионната възраст. Големият проблем на Русия е, че за това не се говори, хората не се информират, няма дискусии и естествено последваха митинги – от опозиция и парламентарни партии“. Стефанов смята, че е нормално когато нещо не е разяснено, то да бъде отхвърлено от хората.

„Затова падна и рейтингът на руския премиер Медведев – защото каза, че трябва да се повиши пенсионната възраст, без да обяснява“, посочи журналистът.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още