fallback

Експерт: Пагубно е един участник да използва 90% от капацитета на "Турски поток"

Няма вариант газопроводът да не минава през България, казва Васко Начев

14:21 | 05.01.19 г. 12

Няма вариант, в който газопроводът "Турски поток" да не минава през България. Друг е въпросът дали проектът изобщо ще се случи в този си вид – един участник, в случая „Газпром Експорт“, да използва 90% от капацитета му. Това би било пагубно. Това каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Начев най-интересният и перспективен от енергийните проекти с българско участие е плаващият терминал за втечнен газ в Александруполис.

"LNG терминалът край Александруполис предопределя една нова картина на газовия пазар. Той ще внесе изключителна помощ за нормализирането му".

Гостът посочи, че съоръжението ще се окаже единствено по рода си за региона в някои отношения.

„Интересното на този терминал е, че освен доставки на втечнен газ за региона на Източна и Южна Европа, на практика той ще се превърне в станция за всички черноморски и средиземноморски кораби, които използват такова гориво“.

Цената на терминала за обем до 6 млрд. куб. м на година обикновено е между 350 и 400 млрд. долара в най-общ вид, над този капацитет обаче цифрата нараства значително, коментира Начев. Затова капацитетът му е предвиден до около 5,5 – 5,8 млрд. куб. м на годишна база, поясни той. Желаещите да го използват обаче достигат до общ капацитет от над 12 млрд. куб. м годишно, добави гостът.

„Това е един споменат проект, намиращ се на практика все още само в папките. Интересът към него обаче е наистина значителен. Най-големите компании, занимаващи се с доставки на газ в света, ще вземат участие в него“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още