fallback

Не корпорациите, а потребителите ще платят цената на търговската война

Най-сериозно засегнат ще бъде малкият потребител, посочва бившият икономист от Световната банка Вера Асенова

23:30 | 05.06.19 г. 4

Рисковете от търговската война са налице и макар мнозина да смятат, че големите корпорации в САЩ и Китай ще платят крайната цена, истината е, че най-сериозно засегнат ще бъде малкият потребител, според бившият икономист от Световната банка и магистър-политолог от Централно европейския университет в Будапеща Вера Асенова, коментирайки темата за „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Цената на санкциите варира между 500-800 долара годишно на американско домакинство. Около 100 млрд. долара от годишния доход на домакинства отиват за покриване на разликата от търговския конфликт“, посочва Асенова.

Вторият по пазарен дял автомобилен производител в САЩ Ford се готви отдалеч за очакваната рецесия от целия конфликт, като обяви, че ще съкрати 7000 работни места, подчертава тя.

„Доналд Тръмп е бизнесмен, който е свикнал да води битки с краткосрочен резултат. Не можем да очакваме от него някакви макроикономически познания“, смята икономистът.

Това е начинът на водене на политика от американския президент, смята Вера Асенова. Проблемът е, че световната икономика не може да се ръководи, като компания, която цели да продаде възможно най-изгодно своя продукт.

„Единственото влияние, което би се отразило на Доналд Тръмп, е това от собствените му избиралите. Именно тяхната търпимост към конфликта ще даде най-голямо отражение“, допълва тя.

Още от разговора очаквайте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още