fallback

Три са основните сценарии пред членството на България в ERM II

Централната банка се старае да вкара дейността си в ред преди доклада на ЕЦБ, твърди Петър Илиев

21:29 | 27.06.19 г. 6

Три са основните сценарии, по които може да се развие членството на България във валутно-курсовия механизъм ERM II. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият журналист Петър Илиев.

„Първият е от ситуацията да излезем с фанфари. ЕЦБ може да констатира, че всичко е наред или с минимални допълнителни капиталови усилия от страна на банките, които са напълно осъществими в от 3 до 9 месеца, да се присъединим към механизма. Вторият вариант е ЕЦБ да каже, че ще почакаме за ERM II. Тогава вече ще е решение на правителството дали да влизаме в банковия съюз. Третият вариант е на ЕЦБ да каже, че няма право да обявява персонално резултатите на банките и там всичко да приключи, тъй като Европейската банка няма правна отговорност за налагане на правните препоръки преди да сме нейни пълноправни членове“, обясни Илиев. 

Относно новата наредба за по-завишените критерии за управител на Българската народна банка (БНБ), Петър Илиев добави, че централната банка се старае да вкара дейността си в ред преди доклада на ЕЦБ за влизане на страната ни във валутно-курсовия механизъм ERM II.

„Профилът на извънредния управител на БНБ трябва да е следният – той трябва да има магистърска степен, трябва да има доказан управленски опит в реципрочни институции на размера на банката и да няма свързаност или друга предпоставка за сблъсък на интереси при осъществяване на дейността си. С новата наредба БНБ цели просто да вкара къщичката си в ред преди доклада на ЕЦБ“, обясни експертът.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още