fallback

Експерти: ЕЦБ никога повече няма да повиши лихвите над нулата

Въпросът е доколко ниските лихви ще успяват да генерират ръст и колко дълго ще бъде повтарян този процес, казват Гордън Кер и Едуард Фармър

22:27 | 28.06.19 г. 6

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) никога повече няма да повиши основния си лихвен процент над нулата, смята основателят на Cobden Partners Гордън Кер, коментирайки темата за „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Никога повече няма да видим повишение на лихвите над нулата от ЕЦБ. Лихвите между банките в евросистемата е минус 0,4%. Като разглеждаме дисбалансите  по международната платежна система TARGET 2, Германия отчита излишък от близо 1 трлн. евро, като получава лихва от 0,5% годишно за парите, които заема на по-бедните. Точно тази система поддържа южните банки.

Santander, например, дава много повече заеми на бизнеса на такситата в Испания, които карат Mercedes Benz за 80 хил. евро, идващ от Германия. И бизнесът не е рентабилен, за да погасява лизинга си към Mercedes на преден план излиза слабостта на испанските банки.  ЕЦБ има добри послания, но никога няма да може да увеличи лихвите“, казва Кер.

Основателят на Gobden Partners смята, че има два въпроса пред ЕЦБ – балансът на банката чрез ликвидни мерки и дисбалансите в разплащателните таргети, които всъщност не засягат самия баланс на регулатора.

„Целта е запазване на растежа. Запазване на ниските лихви продължава ръста. Въпросът е до колко това ще успява да генерира ръст и колко дълго ще бъде повтарян този процес“, отбелязва Едуард Фармър.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още