fallback

АИКБ: Българинът е нискоефективен и затова трябва да работи повече

Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд, твърди изпълнителният директор Добрин Иванов

14:09 | 03.07.19 г. 20

Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов е на мнение, че ефективността на българските служители е прекалено ниска и това налага нуждата от повече извънреден труд за постигане на заложените цели пред бизнеса. Той коментира темата пред Христо Николов в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria - „Бизнес старт“. „В България производителността на работника е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече. Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“, заяви Иванов.

Индустриалният сектор е този, в които най-често се налага на работниците да се трудят извънредно, отбелязва изпълнителният директор на АИКБ. Административният и търговският сектор рядко имат подобни нужди. „Нека влезем  в една хипотеза. Аз съм работник, а Вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието Ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, Вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението Ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на година“, каза още Иванов. Същевременно изпълнителният директор на АИКБ изразява съгласие със синдикатите, че увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството, но крайното решение остава в ръцете на служителите. Вижте видео материала с целия разговор!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още