fallback

Отслабва ли търговското напрежение между САЩ и Китай?

Светът започва да свиква с начина на преговаряне на американския президент, смята Левон Хампарцумян

13:18 | 16.12.19 г.

Върви се в посока на отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай, но има още дълъг път. Някои от въпросите, като насилственото прехвърляне на интелектуални права и киберсигурността, останаха незасегнати. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Левон Хампарцумян, член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България.

Според него подписването на първата фаза от търговското споразумение между Пекин и Вашингтон е добра новина за търговския оборот в световен мащаб. 

„Пазарите реагираха с умерен ентусиазъм. Светът започва да свиква с начина на преговаряне на американския президент", посочи гостът. "Американският гняв е по-скоро метод на преговори. Това е малко по-агресивен подход от мекото политическо говорене", допълни той.

По думите му сега вероятно ще има по-добре балансирани отношения между САЩ и Китай. "При всички случаи това е добра новина от гледна точка на търговския оборот в света", смята Левон Хампарцумян.

"Според споразумението Китай ще купува повече американски стоки. По някои признаци търговията между двете страни приличаше на улица с едностранно движение. Сега се създават условия за по-балансирана търговия", каза банкерът.

Той отбеляза, че САЩ и Китай са разбрали, че са напреднали до такава степен в технологичните и търговските връзки помежду си, че почти не могат една без друга.

Вижте повече във  видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още