fallback

Пропука ли коронавирусът модела на европейска демокрация?

Солидарността в Европейския съюз е само на думи, посочи италианският бизнесмен Анселмо Капороси

21:27 | 25.03.20 г. 24

Европейския съюз (ЕС) е модел на демокрация, който е уникален в цял свят. Но икономическата криза, коронавирусът и липсата на солидарност го застрашават от разрушаване. Европейската солидарност е само на думи. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Светът е бизнес" изрази бизнесменът Анселмо Капороси.

"Има различни интерпретации за случващото се в Италия. Има много туристи от Китай в Италия. Някои теории са конспиративни. Други хора смятат, че това е случайност", посочи той, но е категоричен, че италианската реакция закъсня. "Сега взетите мерки са сериозни. Ако бяха взели тези мерки преди седмица, нямаше да се случи тази ситуация“, смята бизнесменът.

Той е убеден, че ЕС е едно семейство и трябва в добро и лошо неговите членове да бъдат заедно.

Анселмо Капороси обаче има усещането, че Европа е изоставила Италия и напомни, че само три страни оказват подкрепа - Русия, Китай и Куба.

"Болните в страната са повече от над 50 400, излекувани са 7432. Починалите са повече от 6077", твърди бизнесменът.

Той коментира и мерките, предприети за икономическа подкрепа с гласуване на програма за 25 милиарда евро.

"Ще се помага да се закупят новини машини за болниците, продължават се сроковете за плащане на данъци, ще се платят осигуровки, ще се погасят кредити към банките. Ще се помага на проблемните предприятия", уточни Анселмо Капороси.

Според него правителството в Италия се справя добре с решаването на едни проблеми срещу разпространението на пандемията, но не и с други, които не са достатъчно сериозни.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още