fallback

Беларус: между мечтата за европейско бъдеще и съдбата на Украйна

Поздравите от страна на Си и Путин гарантират още един мандат на Лукашенко, смята международният анализатор доц. Александър Сивилов

11:08 | 11.08.20 г. 11

За първи път в Беларус има толкова обединена опозиция, макар че победата на Александър Лукашенко на избори по такъв начин не е прецедент. А това прави украинският сценарий за Беларус възможен

Тази теза застъпи доц. Александър Сивилов, международен анализатор, специалист по съвременна история и преподавaтел, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria. Според Сивилов насилствено обръщане на Беларус към западните страни би довело до разпад на държавността по примера на Украйна и до разцепването на страната. “В Беларус няма толкова ясно разделение на източна и западна част, както е в Украйна. Ситуацията ще е много сложна, може да се стигне до гражданска война”. По думите на анализатора един от големите въпроси на президентските избори в Беларус е бил по отношение на възможността руският президент Владимир Путин да се отдръпне от Лукашенко. “След обявяването на резултатите от изборите двама от световните лидери поздравиха Лукашенко - Путин и китайският президент Си Дзинпин. Така на Лукашенко беше препотвърдено, че може да изкара още един президентски мандат”, посочи Сивилов. 

Той отбеляза, че протестиращите в Беларус се надяват, че страната може да има европейско бъдеще, докато мнозинството остава проруски настроено.

Сивилов коментира и заплахата от Беларус на източния фланг на НАТО. Според него едва ли Минск и Москва биха осъществили агресия спрямо Европа, имайки се предвид силната им икономическа зависимост от Европейския съюз. 

Вижте целия разговор във видео материала тук!

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още