fallback

800 млн. лв. влизат в общините, ако 2% от данъка върху дохода остават при тях

Очаква се решение да бъде намерено през следващата година, казват Петър Ганев и Димитър Томов

22:51 | 22.10.20 г. 3

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако поне 2% от данък общ доход остават в общините, ще бъдат решени проблеми като демографска криза, безработица и бедност. Около това становище се обединиха Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, и Димитър Томов, основател и изпълнителен директор на DesignFirst, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Държавата взема от всеки доход 10% и после решава колко от това да върне към общината чрез субсидия", обясни Томов. Той посочи, че инициативата "2% в твоята община" е дело на Института за пазарна икономика, а самият той припознава ползите от нея.

По думите на Ганев подобна мярка ще предостави около 800 милиона лева допълнително за общинските бюджети.

И двамата гости се обединиха около мнението, че с тези средства общините ще имат възможността да решават проблемите по места.

„За мен е логично парите, които ние изработваме, след като бъдат обложени, да остават близко до нас, защото централната власт няма как да е запозната с нашите проблеми на местно ниво“, допълни още Томов.

Според него чрез подобна политика може да се намали значително нивото на безработица, а общините ще имат възможността да привличат млади кадри най-вече в здравеопазването, което в последните няколко години е изправено пред сериозни трудности.

Двамата гости бяха категорични, че предложението за преотстъпване на 2% от общия доход е актуална тема от години и допълниха, че не очакват да бъде намерено решение през следващата година.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес"  може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още