IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стимулира ръста на борсовите индекси на Загребската фондова борса?

Обемите са с 15% по-високи в сравнение с миналата година, посочи Томислав Грачан, член на управителния съвет на регионалната фондова борса

18:49 | 10.12.20 г.
Какво стимулира ръста на борсовите индекси на Загребската фондова борса?

"Коронакризата далеч не е приключила, но ние в Хърватия притежаваме много стабилна основа, на база на която можем да започнем следващата година с оптимизъм, разбира се, и благодарение на положителни новини покрай ваксините. Доказателство за това са обемите на борсата, които са с 15% по-високи спрямо същия период миналата година", коментира той.

Томислав Грачан посочи, че хърватската икономика не се отличава от всички други по света и не е избегнала последиците на Covid най-вече поради факта, че е силно зависима от туризма.

"Нашата икономика разчита на туристическите потоци и браншът съставлява 20% от БВП на страната. На фондовата ни борса има листнати много туристически компании. Затова тук играе огромна роля започващата масова имунизация, която ще бъда важна стъпка напред за цялостното ни икономическо развитие", отбеляза експертът.

По думите му тенденциите в капиталовите пазари винаги предхождат развитието в икономиката не само в Хърватия, но и по целия свят. "Фондовите борси са предвестник на случващото се в икономиката. Навсякъде по света в момента се наблюдават оптимистични настроения и би следвало лятото на 2021 г. да сложи края на кризата", подчерта представителят на Загребската фондова борса.

Що се отнася до вътрешноикономическото развитие на Хърватия и симбиозата между фондова борса и стопанство, Томислав Грачан сподели, че на тяхната борса са листнати 15 държавни предприятия, отчасти приватизирани, което им позволява по-бързо възстановяване в сравнение с тези, които са изцяло държавна собственост.

"Процесът по разработването на Съюза на капиталовите пазари започна преди повече от пет години, но все още не знаем каква ще бъде неговата развръзка. Това все пак не бива да ни учудва, тъй като Европейският съюз е известен с бавното си вземане на решения", е мнението на Грачан.

Той разкри, че преди шест месеца започна работа в Европейската комисия, като са поканени и представители на Загребската фондова борса за участие в работната група по изготвянето на правната рамка на този съюз.

„Мога да кажа, че процесът бавно започна да се развива в положителна посока и целта на Съюза е именно да бъдат представени всички по-малки капиталови пазари и как те могат да се превърнат в пълноправни партньори на по-големите", уточни Грачан.

Кои компании предизвикаха инвеститорския интерес на Загребската фондова борса?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още