fallback

Политолог: БСП е малкият бял слон в стаята

Участващите в създаването на правителство не намират начин да си общуват, а ситуацията е като гордиев възел, твърди Любомир Стефанов

08:35 | 05.08.21 г. 7

Малкият бял слон в стаята. По този начин политологът Любомир Стефанов описа наличието на БСП в преговорите за съставяне на кабинет на малцинството на „Има такъв народ“.

Най-сигурното в напрегнатата политическа обстановка е фактът, че БСП ще подкрепи кабинета на „Има такъв народ“, каза Стефанов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria

„БСП от доста дълго време са на втората линия в политическата среда и имат желание почти на всяка цена да се върнат към някаква форма на власт. Колкото и да се опитват да го маскират зад принципи, политики, разговори, условия и подусловия, прозира сериозно желание да се завърнат на власт, макар и за малко“.

Като цяло според Стефанов участващите в създаването на правителство не намират начин да си общуват, а ситуацията е като гордиев възел. Президентът Радев използва инициативата, дадена му от Конституцията, като посъветва в преговорите да се включат и БСП въпреки желанията и намеренията предварително, защото гласовете иначе няма да достигнат за конструктивно мнозинство. А в случая БСП в случая са представени като по-малкото зло, поясни политологът Любомир Стефанов. 

Гостът коментира цялостно преговорите по създаване на кабинет и политическия цайтнот в момента, а според него процедурните разговори приличат на ексцентрични движения, които влияят доста негативно на целия процес.

„Г-н Трифонов също прави, каквото може по въпроса, с епистоларните дълги съобщения в дигиталната среда, които за съжаление много напомнят начина на общуване на бившия министър-председател“, каза политологът. „А трябва рязко осъзнаване на всички замесени в преговорния процес по създаване на работещо мнозинство в парламента и правителство за това с какво са се захванали и какво предстои от тях да свършат като работа“.

Въпреки че Стефанов смята, че кабинет ще бъде гласуван, той не се наема да отговори дали ще се успее да се събере заветното критично количество гласове.

„Не се чува достатъчно ясна позиция от ИБГНИ и ДБ, които са силно разколебани и демотивирани в позицията си и желанията си да удовлеторят избирателите си. ДПС са единствените мълчаливи, но в типичен стил ще използват ситуацията да извлекат облаги за себе си. Виждали сме го в последните 20 г. поне 10 пъти“.

Ако ДБ подкрепи кабинета, формацията би могла да си навлече проблеми в бъдеще. Те няма да си проличат веднага, но ще бъдат в хоризонта на президентските избори, пояснява специалистът. 

„Всички национално важно значими политически формации след няколко месеца ще трябва да излъчат своите номинации за президент. За БСП е ясно - отдавна лансират кандидатурата на Радев. За ДБ, след успехите, които демонстрират и нарастването на резултата, който показват през последните няколко месеца, най-вероятно е да имат собствен кандидат. Размиването на неговия профил и навлизането им в някакви съглашения, а не споразумения с политически принципи и програма – категорично ще навреди на техния профил и ще отблъсне избиратели от тях“, посочва политологът. 

Предстоящите президентски избори са и фактор за това каква полза би могла да извлече ДПС. По думи на госта е възможно да постъпят както при избора на Радев: „да се закачат тихомълком и да подкрепят кабинета. В момента са в трудна ситуация, тъй като са именовани като партия на статуквото – и са еднакво омразни, противни и нежелани като партньор като ГЕРБ", смята политологът. „Макар и да са поканени на предварителни опознавателни разговори, то им бе казано им какво ще се прави, но без тях".

Във същото време биографиите на предложените министри, принципите и политиките не убеждават, че тези хора знаят какво всъщност трябва да се прави в управлението на държавата, посочи още той. 

Вижте подробности във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още