fallback

Иван Савов: Демокрацията не е добър приятел на управлението на кризи

Основните фактори, които влошиха справянето със сегашната криза са невежеството, отрицанието и арогантността на политиците, каза експертът

10:23 | 05.11.21 г. 7

В света се наблюдава комбинация от различни кризи, които се дължат на  липсата на лидерство или на лошото му качество. Демокрацията не е добър приятел при управлението на кризи. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика. 

Според него основните фактори, които влошиха справянето със сегашната криза, са невежеството, отрицанието, арогантността на политиците. „С това поведение се игнорира каскадата от кризи, която в момента се обединява от Covid-19 – климат, киберсигурност и корупция, както и комерсиализацията на решенията. Това са системни рискове и навлизат в сложна спирала, а игнорирането им доведе до настоящата ситуация с трагични последици“, каза Савов.

Според него България не прави изключение. „Липсва анализ на ситуацията, какъвто липсва от 10 години. Има остаряло мислене, което реагира едва след като събитията се случват, а не преди това, което допринася за трагедията“, каза Савов.

В настоящия момент виждаме изчерпване на запасите и ресурсите след пандемията, което допълнително задълбочава кризите. Това допълнително нарушава стабилността на сложната зависимост на системите в света, посочи гостът.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още