fallback

Има ли място България в световното производство на чипове?

Страната ни не трябва да бъде толкова пасивна и да намери ниша в сектора, твърди Йонко Чуклев

23:15 | 29.11.21 г. 10

България може да намери своето място в световното производство на чипове, но трябва да се проведат разговори между правителството и бизнеса, за да се идентифицира конкретна ниша в сектора. В момента няма особено подобрение откъм предлагането на пазара на полупроводници, а търсенето остава на предишните нива. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Йонко Чуклев, заместник-председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. 

„Ако трябва да откроя нишата за България – това е софтуерна автоматизация в полупроводниковата индустрия, както и хардуерно оборудване.Иска ми се България да не бъде толкова пасивна – през 2022 г. много държави ще повдигнат въпроса да се включат в тази нища“, твърди гостът.

По думите му 14 държави от ЕС, но не и България, са подписали декларация за развитие на сектора, която поставя и цел за постигане на 20% пазарен дял до 2030 г. Това се приема като преход към очаквания догодина закон, който рамкира как да се стимулира R&D в сектора, как европейските компании да увеличат производствения си капацитет, и международното сътрудничество.

„Много държави около нас – Румъния, Чехия – следят много изкъсо европейската инициатива за полупроводници, европейския план за производство на батерии. Ние не трябва да сме по-назад от тях,“ категоричен е гостът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още