IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия и нейната зелена енергия

Страната е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България, твърди Филип Купфер

23:07 | 07.04.22 г.
Австрия и нейната зелена енергия

Австрия има дълга и успешна история по отношение на инвестициите във възобновяеми енергийни източници, като топографията на страната е изключително подходяща за това. Между 60 и 70% от електроенергията на страната се произвежда от водно-електрически централи, има буквално хиляди такива на територията си. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Филип Купфер, търговски съветник в Посолството на Австрия в България.

Той добави, че страната използва и много биомаса за производство на енергия, както ветрогенератори и соларни паркове. Гостът е категоричен, че това е сфера, в която българската и австрийската икономика могат да си сътрудничат.

„Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Тук оперират между 300 и 350 австрийски компании, в които работят над 20 хиляди души. Инвестициите до момента са в размер на 4,8 млрд. евро и интересът и цифрите постоянно се увеличават“, каза гостът.  

В разговора взе участие и София Дамянова, мениджър на австрийския проект "Дуално образование". Тя посочи, че именно дуалното образование е голямото предимство на австрийската икономика, което има дълга традиция с над 200 години опит.

„През 2014 година стана възможно, благодарение на законодателни промени в България, да се въведе дуалната система. Стартирахме само в три населени места с три професии. С годините вече имаме 12 професии, по които по австрийската програма се обучават млади хора. Подпомагаме над 30 училища в цялата страна, като имаме над 900 ученика в различни випуски, които се обучават в австрийски, немски и български компании. Сега предстои новият план-прием, за който имаме заявени още 300 нови ученици. Радваме се, че институциите помагат и има разбиране", каза тя. Според Дамянова обикновено бизнесът назовава конкретните си нужди, свързани с желание за работа в  населено място и броя на учениците, които могат и биха желали да обучават.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още