IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Държавата трябва да освободи резервите от горива в борбата с инфлацията

Европейският съюз пък трябва да махне митата изобщо, твърди икономистът

15:56 | 18.04.22 г.
Кр. Станчев: Държавата трябва да освободи резервите от горива в борбата с инфлацията

Поуката от неуспешния избор на управител на Българската народна банка (БНБ) е, че репутацията е страшно важна, това е капитал. Когато някой човек няма този капитал, той не би трябвало да изпълнява такива важни функции. За да се управлява БНБ, трябва доверието на МВФ, на ЕЦБ, на ЕБВР, на ЕИБ и Европейската комисия като минимум. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев.

Според него в управляващата коалиция няма да могат да се разберат по този въпрос заради „Има такъв народ“ (ИТН).

Относно икономическите прогнози на централната банка и Министерство на финансите (МФ) за растежа на БВП на България за тази година Станчев обърна внимание, че от ведомството на Асен Василев предвиждат и по-катастрофален сценарий, който предполага рецесия.

„Разликата между прогнозите на БНБ и на министерство на финансите е в това, че БНБ е по-скептична. Банката умножава по три инфлацията, която беше предвидена в макроикономическата рамка на вече приетия бюджет. Така за основни храни инфлацията отива към 15%. Но това не е средногодишната инфлация, защото тук има много тънкости”, обясни той. 

Цените на горивата в България, които донякъде определят и цените на природния газ, се определят по пазара на петрол сорт Брент, а петролът сорт Урал е онзи, които доставя Русия на България, дори с известни намаления в цените. Това означава, че България не е най-лошо засегната от гледна точка на горивата, посочи Красен Станчев.

„България има други проблеми, от които би трябвало да се тревожи. Те са свързани със спирането на износа на метали по инфраструктурни причини и затруднено придвижване на кораби през Черно море. Всеки един износ от Русия и Украйна е затруднен поради това, че трябва да се намери алтернативен сухопътен път за доставка в Европа“, подчерта гостът.

Според него с инфлацията не може да се направи нищо, защото началото на инфлацията всъщност се дължи на разширяване на паричното предлагане, тоест – ниските лихвени проценти и спасяването на различни страни длъжници от Европейската централна банка.

„Това, което може да се направи, е да се освободят държавните резерви от горива. Другото нещо, което може да се направи, е да се премахнат митническите и немитническите ограничения за търговия с други световни центрове на производство на стоки, чиито цени в момента се повишават. Тази мярка е много трудна, защото трябва да мине през одобрението на ЕК. Онова, което ЕС може да направи, е да махне митата изобщо”, каза Красен Станчев.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още