fallback

Найден Николов: Опитът за контрол се прави от силите против промяната

Може да се очаква активизация на протестите в България, за да се поддържа и развива процесът на промяна на ценностите, твърди преподавателят

08:54 | 21.06.22 г.

Опитът за контрол по един деструктивен и манипулативен начин се прави от тези сили, които са против промяната, регресирайки към тематики, които се драматизират. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. Найден Николов, който се занимава с политическа психология и социално психологически тренинг в СУ "Св. Климент Охридски".

„В тези опити за контрол се вижда пак намесата на етническото, а ние сме една европейски базирана нация и би следвало да постигаме нещата в съгласие (...) Можем да решим сериозни проблеми, които са били трупани с години във взаимоотношенията, на базата на европейския регламент. Това е един много добър прогресивен път напред за разлика от всички опити да се регресира темата. В момента (руският президент Владимир - бел. ред.) Путин акцентира върху етническата идентичност като ключова за мотивацията си за войната в Украйна", каза експертът. 

По думите му българското общество трябва да има сериозен инструмент да отличи за какво става дума в дебата за политическия морал и като е в случая със Северна Македония –  да се види ясно, че патриотизмът и моралната гледна точка са базирани върху етническата идентичност.

„Разделението в обществото води до това, че различни групи разбират политическия и ценностния морал по различен начин, а лошите практики от миналото опитват да представят себе си като морално оправдана гледна точка“, каза още Николов.

Според него може да се очаква активизация на протестите в България, за да се поддържа и развива процесът на промяна на ценностите.

„Трябва да бъдем чувствителни и много ясно да разграничим този тип манипулация, която обикновено е от доста тривиален характер. Това е спецификата на демократичния модел на управление - голяма част от авторитарните лидери така са стъпили във власт“, предупреди Николов.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още