IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България може да удвои доставките на природен газ?

Страната ни пропусна да се възползва от възможностите пред себе си, твърди посланик Петър Попчев

22:14 | 19.07.22 г. 1
Как България може да удвои доставките на природен газ?

България имаше огромни възможности да защити своя и европейския интерес чрез разнообразяване на източниците на природен газ, но постигна това в много малка степен. Такова мнение изрази пред Bloomberg TV Bulgaria посланик Петър Попчев.

Той добави, че в контекста на обявеното ново споразумение за удвояване на доставките на газ от Азербайджан към ЕС, страната ни би могла да се договори за допълнителни количества.

По Южния газов коридор Азербайджан доставя 10 млрд. куб. метра природен газ на Турция и 8 млрд. на ЕС, от които по 1 млрд. на България и Гърция. 

"Ние досега не си взимахме нашия милиард. При положение, че по време на срещата между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку стана дума, че още до края на годината, в израз на добра воля, Азербайджан ще предостави още 4 млрд. куб. метра, ние бихме могли да се пласираме за допълнителен половин млрд. Постижимо е... Тази неблагоприятна ситуация на нашия газов пазар далеч не е нерешима, още по-малко катастрофална", каза посланикът.

В най-скоро време се очаква неофициално обявения кризисен план за газовите доставки на цяла Европа, който ще се нуждае от конкретни количества газ, за да може да се реализира, напомни Попчев.

България е пропуснала да се възползва от възможностите пред себе си, особено в контекста на европейската енергийна политика, да заеме централно място в газовата мрежа на Европа. След преговорите и подготовката за равни доставки през България на количества природен газ от Русия и през европейския проект "Набуко", България тръгна в грешна посока като се предовери повече на "Газпром", отколкото на Европейската комисия, коментира още Попчев. В резултат на това през последните години Гърция измести България като газов разпределителен център в региона, като Атина просто е следвала европейските правила и предписания, добави той.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 1 година
трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още