IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: Популизмът в България взема застрашителни размери

Трудно ще се намери златната среда – да бъдат подпомагани най-бедните, а същевременно да бъдат оставяни възможности за растеж, смята икономистът

10:58 | 30.09.22 г.

В момента в България имаме изключително тежка политическа криза, където популизмът заема застрашителни размери дори за икономическите решения, защото не може да се предвижда какво ще се случи. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи икономистът Евгений Кънев, управляващ партньор в инвестиционно-консултантската компания за сливания и придобивания "Маконис".

Той е на мнение, че няма достатъчно голяма политическа сила, която да има рационална икономическа политика, налагат се компромиси, има тежък популизъм. Според Кънев има и други крайности, сред които той вижда т.нар. либертарианска политика, която също определи като вредна.

По думите му страната е с намаляващо и най-бедно население в Европа, с най-свиващ се пазар, на който трябва да се инвестира, като рестриктивната политика, която се води, за да има здрави публични финанси, няма как да не е за сметка на данъкоплатците.

„Поради тези причини много трудно ще се намери златната среда. Трябва да се намери такава среда, че да бъдат подпомагани най-бедните, а същевременно да бъдат оставяни възможности за растеж“, съветва икономистът.

Кънев потвърди, че след започване на войната има забавяне или отлагане на плановете за нови инвестиции. „Интересът към България не е висок именно заради войната, но и заради изключително нестабилната политическа обстановка. Ние нямаме критична маса от рационални хора, които могат да управляват страната“, заяви икономистът.

Той предупреди, че идеологията, политическите пристрастия и зависимостите, които се оказа, че са изключително силни в България, пречат да се вземат рационални решения.

„На изборите в неделя не очаквам да се получи възможност за създаване на мнозинство около някаква програма, тъй като има огромно раздробяване между партиите по две основни линии – геополитическата и антикорупционната. Предната коалиция беше на основата на антикорупционния признак, но сега прекалено силно стана геополитическото разделение и ми е непонятно как ще се намери някаква спойка”, посочи Евгений Кънев.

На въпрос защо цената на дълга в България става все по-висока, икономистът обясни, че причината е в наслагване на кризи – светът още не е излязъл от пандемията, а търпи ефектите на войната и това рефлектира върху лихвите.

„Инфлацията, която се породи вследствие на войната, нарушените доставки от Китай по време на пандемията, кризата в предлагането и промяна на маршрута на доставките, преформатирането, това отнема време и възбужда инфлация“, каза още икономистът.

Как ще се овладеят процесите, свързани с високата инфлация? Попадна ли страната ни в плоскостта на популизма със замразени реформи и екзогенни шокове? Защо Сърбия и Румъния печелят предимство пред България с привличане на инвестиции? Как успяват чуждестранните инвеститори като Yazaki да интегрират малцинствата и да ги превърнат в основна работна ръка за трите си завода в България? Ще се променят ли правилата на свободния пазар с появата на много мощни играчи извън ЕС?

Целия разговор може да видите във видео материал на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още