IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Porsche зае челно място в класацията за най-големи публични предлагания?

Най-големите институционални инвеститори, които записаха акции на германската компания, са фондовете на Катар, Норвегия и Абу Даби

14:50 | 02.10.22 г.

Успехът на първичното публично предлагане (IPO) на Porsche  AG е наистина впечатляващ и успя да разчупи леда, който е обхванал този пазар в Европа. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

За успеха допринася това, че в момента и инвеститорите, и фонд мениджърите търсят компании със стабилни показатели, особено имайки предвид какво се случва на пазарите и с икономиката, обясни гостът.

Привлеченият ресурс от 9,4 млрд. евро нареди компанията на челно място в класацията за най-големи публични предлагания в Европа от 1996 година насам, посочи събеседникът.

Най-големите институционални инвеститори, които записаха акции на германската компания, са фондовете на Катар, Норвегия и Абу Даби.

Чаушев отбеляза, че интересно е и участието на холдинговата компания Porsche SE, която е различна от Porsche AG, която сега стана публична.

„Porsche SE е собственост на фамилиите Порше и Пиех, които ще имат 25% + 1 акция и още 12.5%, които ще финансират с дълг, давайки им блокираща квота в събранията на акционерите. Важно е да се отбележи, че акциите, които се търгуват в момента на борсата, са без право на глас“, каза събеседникът.

През декември тази година Volkswagen ще направи специална среща, на която ще се гласува разпределянето на 49% от приходите от продажба на акции като специален дивидент, което включва и приходите от IPO на Porsche AG. Част от средствата от ИПО-то ще бъдат раздадени като дивидент, а другата част ще отидат във Volkswagen, тоест те няма да се използват изрично за разрастването на Porsche AG, каза Чаушев.

Какви са перспективите пред германската компания за спортни автомобили Porsche? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още