IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карел Крал: Подготвихме сценарий при замяна на отоплението с газ с електроенергия

Използваме дронове за заснемане на мрежата и GPS координатите помагат за отстраняване на аварии, посочи изпълнителният директор на "Електрохолд"

22:01 | 14.10.22 г.

Освен стандартната профилактика, която прави "Електрохолд, подготвяйки се за зимата, тази година е изготвен и сценарий какво би станало, ако хора, които се отопляват с газ, започнат да се отопляват с електричество. Това съобщи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Карел Крал, изпълнителен директор на дружеството.

„Направихме справка на всички трафопостове и извършихме засилени проверки по места. При по-малко от 5% от трансформаторите установихме някакъв риск и там слагаме по-усилени помощни устройства, за да сме подготвени. Много е важно да пестим енергия, за да помогнем на системата и да спестим пари“, коментира мениджърът. Той уточни, че по-засилени проверки и профилактика се правят в южните софийски квартали над Околовръстното шосе, които са газифицирани.

Карел Крал увери, че екипите, които има компанията, са достатъчни за доброто функциониране на електропреносната мрежа през зимата. „Около хиляда души се грижат за експлоатацията и поддръжката на мрежата. Повече от 150 души дават денонощни дежурства и са готови веднага да реагират на какъвто и да е проблем”, подчерта той.

По думите му вече се използват дронове за заснемане, за да получат GPS координати и снимки от цялата мрежа. „Където вече има заснемане, може да ползваме дроновете и при авария“, обясни изпълнителният директор на "Електрохолд".

Според Карел Крал спирането на износа на ток от Украйна за Европа няма да застраши доставките на континента и директен риск няма. „Украйна се присъедини едва лятото към европейската мрежа. За Европа липсата на украински ток не е нещо необикновено, но всяка една енергия в повече се отразява положително на цената. Енергията в повече помага за спиране на газовите централи, който в момента са най-скъпият производител на енергия. Колкото по-малко е токът от газовите централи, толкова по-евтин ще е той”, е мнението на мениджъра.

Карел Крал е категоричен, че електроенергия ще има достатъчно, но въпросът е на каква цена ще бъде тя. Той смята, че пазарите се успокоиха доста – газохранилищата в Европа са пълни до над 90% от капацитета им, има повече доставки от втечнен газ. Проблем, по думите му, може да има „следващата пролет, когато изгорим запасите в хранилищата и трябва да ги запълним отново“.

Той предупреди, че при ниска цена на тока много спрямо останалите енергийни източници като газ, дърва, пелети, то ценовият сигнал към потребителите ще е „Потребявайте ток” и се опасява, че те няма да го спестяват и да са енергийно ефективни, затова препоръчва да се намери баланс.

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още