IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подпомогне ли държавата бизнеса на уязвими групи и мигранти?

Подготвяме хората да знаят какви са основните права и параметри на социалното предприемачество, съобщи Владислав Дамянов от „Каритас София“

23:02 | 07.12.22 г.

По-големите компании в България започнаха да мислят за своята социална корпоративна отговорност, но все още се приема, че социалният бизнес е предимно за уязвимите групи, което пречи на неговото развитие. Всеки един бизнес може да бъде социален, каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Дамянов, координатор направление „Кариерно ориентиране и личностно развитие“ в благотворителната организация „Каритас София“.

"Основните предизвикателства са, че хората, които започват такъв бизнес, нямат натрупан капитал – финансиращите организации, които биха давали по-рискови кредити, са твърде малко в момента“, посочи той.

Дамянов напомни, че в „Каритас“ от няколко години има обучителна програма за започване на собствен бизнес на хора, които са избрали България за втори дом или са от общности, които нямат толкова широк достъп до финансови услуги. „Подготвяме ги да знаят какви са основните права и параметри на социалното предприемачество", обясни той.

Обучението започва от дефиниране на първоначалната идея, превръщането ѝ в бизнес план, намиране на клиенти и развитие на продуктово портфолио, както и намиране на финансиране, Дамянов съобщи, че от всяко издание на инициативата има по четири-пет стартирали бизнеса от близо двадесет участници, които все още са активни.

Успешните модели на социалното предприемачество включват реинвестиране на приходите в уязвимите общностите, от които излизат. По думите на Дамянов реализирането на продукти от подобни производства може да бъде трудно сред по-широкото общество.

„При търговията с продукти от наши социални предприятия забелязваме, че доста хора избират да не купуват, не защото не харесват продуктите, а защото са произведени от хора, които са разделени от обществото“, коментира той и добави, че успешните практики включват приобщаването на маргинализирани хора към обществото, които получават възможност да се реализират професионално.

Какви са предизвикателствата пред социалното предприемачество в България? Какви са проблемите на бежанците в България от Близкия изток, за да бъдат приети от български работодатели? Кога държавата ще поеме по-голяма отговорност при наемането на мигранти?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още