IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Деберг: Големият обем планирани инвестиции няма да се отрази на цената на ВиК услугата

Veolia планира да бъде "компания шампион" в екологичната трансформация, съобщи регионалният директор на дружеството за България и Гърция

20:46 | 08.12.22 г.

Реализирането на по-големи обем инвестиции няма да се отрази на цената на ВиК услугата в София. Това обяви в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Франсоа Деберг, регионален директор на Veolia за България и Гърция.

"Софийска вода" реализира 30% от всички инвестиции във ВиК сектора в България. За 2022 година дружеството  запази същата цена към краен клиент, докато при другите големи ВиК оператори се получи средно повишение от около 40%“, посочи мениджърът.

Той напомни, че Veolia започва своя път преди около 180 години и в много случаи е пионер, като проправя пътя в области като кръгова икономика, интелигентно управление на ресурсите и декарбонизация.

По думите му Veolia планира да бъде "компания шампион" и в екологичната трансформация. За да постигне тази цел компанията поема ангажимент да ускори и разшири прилагането на вече съществуващи решения, но и да създава бъдещи, за да отговори на четирите предизвикателства – да се намали ефектът на вече видимото за всички изменение на климата, изчерпване на ресурсите, срива на биоразнообразието и различните видове замърсяване.

Що се отнася до приноса на Veolia за въглеродната неутралност в България Франсоа Деберг посочи, че компанията "прилага същия подход като решенията, каквито се прилагат в световен мащаб, основно в посока на енергийна ефективност и използване на дигитални платформи, с които се постигна спестяване на енергопотреблението до 20%.

"Прилагаме също и проекти от типа "От отпадъци към енергия, съобщи мениджърът. – Нашият водещ проект е пречиствателната ни станция за отпадъчни води в Кубратово. Годишно там произвеждаме 23 мегавата зелена енергия от обработването на утайките и спестяваме 75 хиляди емисии въглероден диоксид на годишна база. По този начин не само се посрещат енергийните нужди на самата станция, но и 85% от енергийната потребност на цялото дружество "Софийска вода".“

Франсоа Деберг потвърди, че тази година дружеството ще постигне 90% енергийна неутралност.

Какви ще бъдат инвестициите и подобренията във ВиК системата в София след удължаване на концесионния договор на "Софийска вода" до февруари 2034 година? Как ще се намалят водните загуби на компанията? Кога ще постигне 100% енергийна неутралност? На колко възлизат инвестициите на дружеството в новата програма? Каква част от тях ще е за разширяване на канализационната инфраструктура?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още