IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да обедини разединените политически партии?

Вторият мандат за правителство вероятно няма да бъде успешен, смята политологът Росен Стоянов

14:54 | 03.01.23 г.

Разединените политически партии трябва да се опитат да обединят множеството негласуващи българи, а не толкова своите опоненти, и могат да го постигнат, ако успеят да формулират българска кауза, която да дава устойчивост и перспектива. Такава "българска мечта" задължително трябва да включва по-добрите перспективи за живота на младите поколения в България и приобщаването на напусналите българи към развитието на страната. Това каза проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Политическото разединение в последните години е заради тенденцията на разрушаване на стандартните консервативни политически модели и идеологии и замъгляването на границите между ляво и дясно", коментира Стоянов.

"Когато започне да се говори, че не е важно кое е дясно или ляво решение, а е важно кое е в подкрепа на обществото, губим смислите, които досега бяха разбираеми - всичко става обтекаемо, общо, неизвестно. Бих препоръчал връщане към идеите и идеологиите, за да можем ясно да разграничим приятното и полезното за нас от популизъм или крайности", посочи политологът.

По негови думи разнородният състав на Народното събрание през последните години е резултат на отслабването на разграничението между леви и десни. И макар това да означава представителство на повече групи хора, на практика води и до намаляване на възможностите за структуриране на работещо парламентарно мнозинство, коментира още Стоянов.

"Раздробяването на идеи и отслабването на изконните десни и леви води след себе си възможност за навлизане на политическия терен на много повече популисти или хора, които случайно или може би нарочно понякога, като политически инженеринг, попадат там", отбеляза събеседникът.

Според него вторият мандат за съставяне на правителство, който бе връчен днес, вероятно няма да бъде успешен. "Изиграните ходове от политическите партии до момента говорят по-скоро за политическо надиграване“, смята политологът. По думите му кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер може да има по-широка подкрепа и извън академичните среди, но може да бъде атакуван от опоненти заради минали негови решения.

"На служебните правителства напоследък им се налага да взимат решения, които са извън специфичния хоризонт на техните правомощия по Конституция, което засилва ролята на президента Румен Радев", коментира още гостът в предаването.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още