IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов завод за ски оборудване ще отвори врати през 2023 г. с инвестиция от 10 млн. евро

Обектът ще е в Асеновград и ще бъде третата производствена база на "Амер Спортс България", коментира изпълнителният директор на компанията

11:25 | 21.01.23 г.

Нов завод за ски оборудване ще бъде построен в Асеновград, като стойността на инвестицията е 10 млн. евро а той ще заработи още през тази година. Предприятието ще бъде третата производствена база на "Амер Спортс България", като компанията управлява два завода в Чепеларе, където работят над 700 души. Това заяви Ивайло Петров, изпълнителен директор "Амер Спортс България", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Плановете са да подкрепим развитието на нашите брандове и за целта се нуждаем от нови мощности. В Чепеларе компанията управлява две фабрики и това ще бъде третият завод. Асеновград е близо до сърцето на производството в България, а мястото чисто логистично е подходящо, като планираната инвестиция е над 10 млн. евро и тази година се очаква да бъдат произведени първите продукти. Портфолиото няма да се разширява и ще се произвеждат само ски, уточни Ивайло Петров.

"Амер Спортс" покрива около 30% от световното производство, като Чепеларе е най-големият производител в рамките на групата, каза гостът.

Историята с производството на ски в България започва още през миналия век, като първите контакти са с австрийски производители на ски, като се стига до пълна интеграция на фабриката в Чепеларе в "Амер Спортс" през 2008 година и от тогава до сега следват модернизация, инвестиции в нови мощности и нови продуктови линии, каза Петров. "Така стигаме до днешния момент и решението за вдигането на капацитета и изграждането на нови мощности отново в България", отбеляза той.

"Това е добър пример как малък, локален производител на ски съумява да се интегрира в световната мрежа на производителите на спортно оборудване за зимните спортове, да се докаже, да се пребори за инвестиции и на практика да се превърне в сериозен играч на световната сцена", коментира Петров.

България се разви индустриално доста добре през последните 20 години и последните световни сътресения донякъде допринасят за решаването на някои компании да инвестират в по-сигурно и предвидимо място и това би трябвало да бъде целта на България за в бъдеще - да нямаме залитания в прекалено крайни промени, които да влияят на бизнес климата, подчерта гостът. "В днешния свят стабилността и предвидимостта стават все по-важни. През последните 20 години България стоеше добре на картата, все още има неща, които не са реформирани до степен, до която бихме искали, но се надяваме, че волята за реформи ще продължи и занапред", допълни той.

Над 700 души работят в заводите в Чепеларе в момента. Важните неща за всяка нормално развита държава е качествено образование и качествени административни услуги, категоричен бе Петров.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 21.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още