IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще привлече ли България инвеститори с нова държавна политика?

Трябва да се насърчат технологичните инвестиции извън София, съветват Добромир Иванов и Светозар Георгиев от BESCO

19:58 | 03.04.23 г.
Ще привлече ли България инвеститори с нова държавна политика?

В България има изградена екосистема от предприемачи и тя може да привлече инвеститори, но Законът за насърчаване на инвестициите не е адекватен спрямо това, което правят съседните ни държави. Това сравнение в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българска предприемаческа асоциация – BESCО.

„Околните държави се справят по-добре от нас, защото начинът, по който те определят класовете инвеститори, и начинът, по който се дава държавната помощ – това, с което държавата всъщност подкрепя, за да се случат сделките, са фундаментално различни“, коментира той.

Иванов съобщи, че до няколко седмици ще бъде представен целият законопроект и изследване на BESCО, което сравнява България и съседните държави по различни критерии, с които се привличат инвеститори. Той се надява, че с готовите законопроекти ситуацията може да се промени. „Предлагаме изменения в закона, с които да се даде фокус върху средно- и високотехнологични компании, които са извън София, и вследствие на това да се промени начинът, по който се определят съответните класове инвеститори“, уточни изпълнителният директор на BESCО.

Според Светозар Георгиев, председател на управителния съвет на BESCO, София вече се смята за по-развит регион, а когато става въпрос за високотехнологичните бизнеси, в „столицата има даже канибализъм между компаниите и е много важно да се развиват регионите извън София“.

„В София конкуренцията за кадри е толкова голяма, че в момента на идването на някой технологичен гигант, който да извлече още инженери да отидат да работят при него, не е ясно дали това изобщо би помогнало на екосистемата в града. Когато една конкуренция е прекалено интензивна и имаме затворен пазар, какъвто е в София, ние вече ставаме неконкурентоспособни и на регионално ниво, защото цената на труда става прекалено висока”, посочи той.

Какви са очакванията на бизнеса за промени в образователната система? Какъв трябва да е бюджетът на Агенцията за инвестиции? Какви инициативи трябва да променят бизнес средата в България? Адекватно ли е използването на изкуствен интелект в нашата страна в сравнение със световни постижения. Стана ли страната ни хъб на технологична индустрия?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още