IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2024 г. може да донесе нови възможности за инвестиционните пазари

Свързаните с военната индустрия компании в Европа са най-привлекателният център за инвестиции през последните две години

10:30 | 10.08.23 г.

С намаляването на инфлационния натиск пазарите очакват по-положителни новини и данни, като 2024 г. може да бъде по-добра с нови възможности за инвестиционните пазари. Инвеститорите са в лятно настроение в очакване на новия бизнес сезон. Пазарът е в затишие в очакване на есента и следващата година може да е положителна. Това коментира финансовият анализатор Андрей Стойчев в ефира на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

„На пазарите в САЩ ситуацията е спокойна в очакване на вероятно още едно покачване на лихвения процент от Федералния резерв“, каза Стойчев. ЕЦБ в Европа задължително ще трябва да предприеме още повишения, допълни той.

Стойчев коментира и темата за изкуствения интелект в бизнеса, посочвайки, че това е бъдещето за много неща, включително и в посока на иновациите в различни индустрии.

Натрупването на интерес към криптовалутите вероятно е причина за слабото представяне на златото в контекста на войната и инфлацията, каза още Стойчев и добави, че те са много по-интересни за младото поколение инвеститори.

Икономическите проблеми и рецесия в Германия са резултат на провежданите политики през последните десетилетия и технологичното изоставане на страната спрямо останалия свят. Като се прибавят и демографските проблеми, Германия "не е най-доброто място" за инвестиране в момента в Европа.

"Близкото бъдеще не подсказва, че в Германия ще има някаква промяна - там трябва генерална промяна по отношение на държавната политика и на инвестициите", коментира Стойчев. И даде за пример "в пъти" по-лошото качество на мобилните услуги в Германия спрямо съседни държави, което затруднява мобилността на населението. По отношение на иновациите и стартъпите Франция се развива много по-добре, добави той.

"Франция иска и натиска за една стартъп култура и дават шанс на такива компании. Проблемът там е с консервативното приемане на част от тези мерки от страна на народа - което във Франция автоматично рефлектира в големи стачки, протести и политически натиск, и отклонение от бизнес правия път", каза събеседникът.

„Свързаните с военната индустрия компании в Европа са най-привлекателният център за инвестиции през последните две години. Докато иновативните компании будят интерес, микроклиматът за подобни стартъпи е много по-добър в САЩ“, каза финансовият анализатор.

Решението за въвеждане на данък върху неочакваните печалби на банките в Италия, след което последваха сериозни разпродажби в сектора и спад на борсовите индекси, гостът определи като "популистко". „Подобни действия са непазарни и като цяло не са приемливи за инвеститорите и нарушават инвестиционната среда“, коментира гостът.

Повече за случващото се на световните пазари може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още