IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко време е нужно на човек, за да постигне финансова независимост?

Изграждането на финансовите навици се базира на поставяне на цели, а за целта се изгражда бюджет, от който се премахват излишните разходи, коментира Ани Филипова, основател на Change Advisory

14:49 | 22.09.23 г.

Броят на годините, които са необходими на човек да си осигури финансова независимост, варират. Изграждането на финансовите навици се базира на поставяне на цели, а за целта се изгражда бюджет, от който се премахват излишните разходи. Това коментира Ани Филипова, основател на Change Advisory, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Ани Филипова е бивш главен оперативен директор на Treasury and Trade Solutions в Citi Asia Pacific, а сега е консултант в областта на фирмената и кариерната трансформация, инвеститор и лектор.

Финансова независимост е, когато пасивните приходи са достатъчни за поддръжка на желания от човек живот, каза Филипова. Пасивните приходи, от своя страна, са приходи, в които не „участвате в работния процес“ за изкарването им, допълни гостът. Тя разкри, че ѝ е отнело близо 25 години да постигне финансова независимост, но броят на годините варира в зависимост от уменията, инвестициите и доходите на човека.

„Това е възможност за всеки един човек“, категорична е тя.

Основните принципи за управление на личните финанси за гарантиране на пасивните приходи са „обикновени принципи“, смята Филипова. Най-важният от които е, харчът да е по-малък от печалбата. Трябва винаги да бъде създаван бюджет за следене на приходи и разходи и да се инвестира „мъдро“, обясни гостът.

„Да имаш кредитна карта е един от начините да похарчиш много повече пари, отколкото имаш“, заяви тя.

Търсенето на знания във финансите и дисциплината при спестявания са ключови за постигането на финансова независимост, каза Филипова.

„С малки стъпки човек може да стигне много далеч“, коментира още тя.

Тенденцията в САЩ е това голяма част от домакинствата да инвестират парите си на фондовата борса, докато в България е заменена от инвестициите в недвижими имоти. По темата гостът коментира, че е добре да се инвестира в жилище.

„Каквато и криза да настъпи, имаш покрив над главата“, посочи тя.

Инвестицията на фондовата борса е трудно да бъде преценена, тъй като само малка част от компаниите, търгуващи на борсата, докарват достатъчно приходи на инвеститорите си, смята Филипова. Тя допълни, че тенденциите на пазара се сменят често и затова човек, който смята да инвестира, трябва да следи актуални канали за информация по темата.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още