IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Пенчев: Една от грешките, която често се пренебрегва у нас, е отношението към индустрията

България никога не е била начело на негативни икономически класации в исторически план, казва професорът от УНСС

15:21 | 19.04.24 г.

България никога не е била начело на негативни икономически класации, но хората имат навика да украсяват историята. Страната ни исторически е разполагала с добри предприемачи, които заслужават уважение. Това коментира проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра "Политическа икономия" в УНСС, автор на книгата "Стопанска България 1879-2008", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Книгата разказва за икономическото и предприемаческото състояние на страната през годините след Освобождението.

„Може да се отбележи, че една от грешките, допускани в българската икономическа история, е това, че държавата често официално обявява, че ще насърчава индустрията, а от друга страна се облага изключително тежко същата индустрия, което дава противоречиви сигнали и на предприемачите“, посочи Пенчев.

По думите му политиците винаги са се опитвали да бъдат водещата сила, но след Освобождението нормативната база, икономическите настроения в Европа и финансовата база у нас ги ограничават.

Гостът отбеляза, че един от най-големите спорове през годините в Народното събрание е именно по темата за бюджета и неговото управление, което се вижда и до днес. Той посочи, че дори и в миналото са намирани начини да се харчат непрозрачно средства. Харчовете най-често са насочени в сектора на военните доставки и публичните строежи. Той допълни, че управленците правят дадени разходи, като после ги представят за изключително спешни и важни за националната сигурност.

Икономическите грешки, които са се допускали преди, се повтарят в историята, но по нов начин, казва професорът.

„Една от грешките, която много често се пренебрегва и се третира положително, е отношението към индустрията. От една страна, държавата официално обявява, че ще насърчава индустрията, а от друга, се облага изключително тежко същата индустрия, което дава противоречиви сигнали и на предприемачите“, посочи събеседникът.

У нас предприемачите исторически са изправени пред финансови ограничения и лоша инфраструктурна свързаност със света и Европа. За това българските предприемачи, успели да се наложат на световния или европейския пазар в даден сектор, заслужават уважение, коментира още Пенчев.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още