IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват с поне 20% таксите на Агенцията по вписванията

Вписването на подлежащ на регистриране нов субект в Търговския регистър ще се извършва в срок от 24 часа

16:06 | 07.08.13 г.
Намаляват с поне 20% таксите на Агенцията по вписванията

Таксите, събиране от Агенцията по вписванията, ще бъдат намалени с минимум 20%. Това предвижда пакетът от 24 мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса, приет от министрите на днешното им заседание.

Приетият днес пакет съдържа две групи мерки – първата включва инициативи, предложени от неправителствени, браншови и работодателски организации, а втората – действия, с които се създават предпоставки за въвеждане на комплексно административно обслужване в конкретни администрации (Българската агенция по безопасността на храните, Изпълнителна агенция „Морска администрация” и в общините), уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Предвижда се да отпадне таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към общините. Съответните удостоверения, издавани от Националната агенция за приходите (НАП), също да са безплатни.

Вписването на подлежащ на регистриране нов субект в Търговския регистър ще се извършва в срок от 24 часа вместо в тридневен срок. Същевременно обаче се увеличат глобите за неподаване на годишния финансов отчет на търговските дружества и едноличните търговци и се установява диференцирана глоба спрямо оборота за предходната година.

Приемането на мерките ще позволи през ноември да стартира предоставянето на 12 комплексни услуги, при които клиентът попълва зявление без да е необходимо да представя към него други документи, обясни след заседанието на кабинета вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„Ние няма да спрем с тези 24 мерки. Във висока готовност сме с още 70 мерки. Нагласите са до края на годината да одобряваме нови пакети за ограничаване на административната тежест“, каза вицепремиерът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още