IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама е прекратил подслушването на Меркел през лятото?

Агенцията за национална сигурност и Белият дом се объркаха в обясненията си, администрацията на Обама може да се разграничи от агенцията

11:25 | 28.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаел ли е наистина Обама за подслушването на Меркел? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Знаел ли е наистина Обама за подслушването на Меркел? Снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ е разбрало за широкообхватната тайна шпионска програма на Агенцията за национална сигурност (NSA) едва през това лято и незабавно е наредила тя да бъде прекратена, заявяват добре информирани американски служители, цитирани от Wall Street Journal.

Както докладват още източниците, вътрешен доклад на Белия дом разкрива, че NSA е подслушвала 35 лидери по целия свят. След това правителството на САЩ е спряло някои от програмите за мониторинг, включително срещу канцлера Ангела Меркел, твърди високопоставен представител на САЩ. Това е първото признание от длъжностни лица на САЩ, че в действителност съществуват подобни подслушвания.

Както поясняват американски представители, трудно е да се коригират подслушвания срещу някои лидери, защото комуникацията е тясно свързана.  

Междувременно нови подробности в германското списание Spiegel по темата вчера допълнително разпалиха гнева на германското правителство и повдигнаха два  въпроса: Защо САЩ са започнали да я подслушват още през 2002 г.  и защо на администрацията на Обама са били нужни пет години да спрат шпионирането, пише списанието.

През миналата седмица Белият дом се придържаше към грижливо подготвени теми за обсъждане и заяви, че Меркел в момента не е подслушвана, че няма да бъде и в бъдеще, но отказа да каже как е било в миналото, отбелязва изданието.

Вчера обаче нещата се промениха – NSA в изявление отрече друга медийна информация, поместена в Bild am Sonntag, според която Обама е бил уведомен за подслушването на Меркел през 2010 г. от ръководителя на NSA генерал Кийт Алекзандър. Тази информация обаче противоречи на уверенията, които съветничката на президента за националната сигурност Сюзан Райс е дала в частни разговори с германските власти, че Обама не е бил в течение на подобна операция, пише New York Times.

Изявлението на ведомството е доста необичайно, защото агенцията много рядко коментира публично конкретни твърдения за дейностите й по следене на комуникации, отбелязва от своя страна Guardian.

Последните изявления потвърждават части от материала на британския ежедневник от миналата седмица, според който подслушванията срещу Меркел са само върхът на айсберга. Позовавайки се на  разкритията на бившия служител Едуард Сноудън, вестникът писа, че 35 световни лидери са били шпионирани от NSA.

Междувременно във Вашингтон се появяват първите признаци, че администрацията на Обама може да се постарае да се разграничи от агенцията, като направи извода, че шпионската агенция е превишила правомощията си. Мнозина високопоставени конгресмени вече заявиха, че NSA не ги е информирала по подходящ начин за естеството и мащабите на дейностите си по подслушване. 

Още по темата вижте в материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Мнението ми по въпроса, за поведението на О Бама в ситуацията със Сирия, е че така или инак щеше да си намери повод да бие отбой и по тази причина,това обстоятелство не мога да го тълкувам, като оценка за боеспособността на французойките. А иначе, това което съм казал за Франция, е че поставена в контекста на ЕС, тя е ключов фактор, около който се градят там , отбранителни/военни стратегии на съюза, може в глобален план да не е в състояние да съперничи на най-големите(индивидуално), но в ЕС е фактор(по мое мнение равностоен на англичаните) и по тази причина са нужни на германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Да, те франсетата са доби р ПРа. С тези ядрени оръжия самоза ПР стават. Нали подкрепиха операция в Сирия, само че О Бама чакаше друга подкрепа. С франсетата не се хвана защо ли? Това че имаш ядрено оръжие още не значи че имаш боеспособна армия и/или разузнаване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Мислиш ли, че има друга причина германия да се "***" със социалното разточителство при франсетата, ако не беше това "дребничко" обстоятелство, отдавна да са ги сурнали по пързалката след шпаньолците, маляките, португалци и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Със сигурност не са от UK - единствената държава с действаща армия"--------------------------France was the fourth country to test an independently developed nuclear weapon in 1960, under the government of Charles de Gaulle. The French military is currently thought to retain a weapons stockpile of around 300 operational nuclear warheads, making it the third-largest in the world
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
И кои са 35тте лидери? Със сигурност не са от UK - единствената държава с действаща армия и разузнаване в ЕС. Лидерката на победената във 2рата световна война и поствена във васално положение Германия се прави че вече не е така. Ми да сте се пазили. като си свалил гащите (образно казано) никога не можеш да разчиташ че ще те пазят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още