fallback

Лекари заплашват с национален протест

Трябва да има яснота откъде ще дойдат 150 млн. лева за покриване дефицита на здравната каса, каза д-р Юлиян Йорданов от БЛС

11:29 | 02.11.13 г. 17

Ако до 7 ноември нямаме ясен отговор откъде ще се набавят 150 млн. лева, които да покрият дефицита на здравната каса, на 8 ноември ще проведем национален съвет, за да обсъдим какви ще формите на протест, които ще предприемем. Това каза в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов.

„Това че ще бъде надхвърлен бюджтеният дефицит на държавата от 2% е проблем на управляващите, а не на лекарите“, каза той.

Йорданов обясни, че думите на здравния министър Таня Андреева, която каза, че никой от медиците няма остане без заплата, не са успокояващи.

„Ние не сме за протестите сами по себе си, искаме да си лекуваме пациентите, но ако не получим отговор откъде ще се набави необходимото финансиране, ще има протести. Лекарите сме повече от армията в тази държава“, каза той.

„Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) явно не е разчетен както трябва. Още в началото на годината лекарският съюз каза, че  бюджетът на здравната каса няма да издържи, защото има рязък скок в цените на лекарствата, особено за онкоболните. Това, което е надхвърлено като болнична помощ, е 60 млн. лева - в края на краищата не е толкова много“, коментира още той.

Йорданов сравни сегашната ситуация в здравеопазването с тази през 2010 г., когато също имаше недофинансиране на болничната помощ. По думите му обаче положението сега е много по-лошо.

„Основният въпрос е дали ще можем да лекуваме нашите пациенти. Работата ни е да лекуваме хората, а не да правим аритметики дали ще има пари за лечение и за заплати“, подчерта той.

„За месец септември са фактурирани 100% от извършените дейности, а впоследствие бяха издадени нови фактури, с които се изплащат 80% от дейностите. Не беше ясно кога ще бъдат изплатени останалите 20% и именно затова сезирахме главния прокурор Сотир Цацаров. Това само по себе си представлява документно престъпление“, припомни Йорданов.

Вижте подробности във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още