fallback

ЧЕЗ отчита спад на абонати

Според компанията става дума за малки и средни предприятия, които до 1 октомври трябваше да преминат на свободния пазар и сами да избират доставчик

10:03 | 16.11.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

ОТ ЧЕЗ регистрират лек отлив на абонати, предимно малки и средни предприятия, съобщиха от компанията. Причината е, че фирмите, които имат обекти, присъединени на средно напрежение, бяха задължени да преминат на свободния енергиен пазар до 1 октомври. Пред телевизия Bulgaria On Air регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал заяви, че конкуренцията не го притеснява и тя е нормална в рамките на този дългосрочен процес.

От eлектроразпределителното дружество засега не дават знак, че свиването на клиентския процент, и то именно в дела на малкия и средния бизнес, ще провали техните разчети за доставки и печалба. Според експертите от ЧЕЗ свободният избор на доставчици на ток е нещо съвсем нормално в съвременния пазар.

„До 1 октомври малките и средни фирми трябваше да преминат на свободния пазар и сами да избират доставчик на електроенергия и да договарят с него цената, на която ще я получават. Тези, които не са го направили, преминават към услугите на т.нар. доставчик от последна инстанция. В момента такива са трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, EVN и EON, както и Националната електрическа компания“, обясни Докладал.

Той уточни още, че независимо от избора на доставчик обаче, всеки клиент трябва да продължи да заплаща мрежови услуги, чиито цени са регулирани и не подлежат на договаряне. До момента няма данни колко от фирмите са спазили задължението да излязат на свободния пазар на ток.

Вижте още в репортажа на Цветан Атанасов.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още