fallback

Красен Станчев: Политиката на БСП върви плашещо наляво

Поведението на червената партия започва да става опасно за бюджета, твърди икономистът от ИПИ

11:12 | 09.02.14 г. 19
Автор - снимка
Редактор

„Политиката на БСП върви все по-наляво и това ясно си личи. Проблемът е, че ще се отрази негативно на държавния бюджет“, заяви в студиото на Bulgaria On Air Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според него внесените за обсъждане на първо четене в парламента промени в Кодекса на труда са пример за неразумна политика. „С предложенията на БСП ще се стигне до увеличаване на младежката безработица. Говоря за изискването компаниите да плащат стажа на принципа на трудов договор, което на практика обезсмисля стажуването и увеличава младежката безработица. Училищата и университетите не си говорят с бизнеса и затова знанията, които младите хора получават се обезценяват. Стажа има смисъл като нещо, което довършва образованието и не би следвало фирмите да са длъжни да плащат на стажантите си“, обясни Станчев.

Промяната към прогресивно облагане е по-вредна и несправедлива, отколкото запазването на сегашното положение, коментира още той идеите за премахване на плоския данък. „Това, което ще се случи, ако се премахне „десятъка“ е подобно на онова, което се случва в Словакия, където беше направена реформа, макар че в други измерения, подобна на тази, която Пламен Орешарски и Румен Гечев се опитват да убедят хората, че е добре за България“, добави икономистът.

Относно предстоящите евроизбори, той коментира, че много важен фактор за наближаващия вот ще бъдат противоречията вляво. „Това ще накара БСП и ДПС да използват средствата на бюджета и на статуквото, за да разчистват сметки по някакъв начин. На практика ще видим защита на статуквото от гледна точка на изборните правила. Ще ги направят такива, че да им бъдат изгодни. Не че това е нещо странно, но този път ще се постараят повече от обикновено“, обясни Красен Станчев.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още