IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Системата за иновации в България е небалансирана

Държавата дава повече пари за иновации в сравнение с частния сектор, заяви вицепремиерът по икономическото развитие

16:31 | 20.03.14 г. 1
Бобева: Системата за иновации в България е небалансирана

През последните години държавата дава все повече пари за иновации, но не реализира достатъчно висок икономически растеж от тях. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на конференция "Иновации и предприемачество", на която телевизия Bulgaria On Air е медиен партньор.

По думите й страната ни се характеризира с небалансирана иновационна система, въпреки заделената за тази година рекордна сума от 20 милиона лева за нововъведения.

Бобева посочи още, че държавата дава повече пари за иновации в сравнение с частния сектор. Тя допълни, че делът на оборота на предприятията, реализиран от нововъдени стоки и услуги е малко под 4%. Според нея тази статистика е крайно незадоволителна и фирмите трябва да влагат повече пари в научно-изследователска дейност.

„България е на 43-о място в класацията Глобален иновационен индекс 2013 година и се нарежда след държавите, които са наречени „плахи“ или „скромни“ по отношение на инвестициите в иновации, въпреки че се отбелязва определен напредък“, коментира Бобева.

Образованието е ключово за създаването на иновации, подчерта на свой ред Петър Иванов, член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Той подчерта, че в един от секторите на икономиката в България, в който са концентрирани най-много иновации – IT технологиите, липсват повече 25 000 обучени кадри.

„Без добро образование ние не можем да мислим за иновации. Образование, което първо е съобразено с нуждите на бизнеса, а после да е съобразено с времето, в което се намираме“, коментира Иванов.

Вицепремиерът Даниела Бобева подчерта, че частният сектор е този, който ще създаде икономиката, базирана на иновации. По нейни думи, за да стане това възможно, трябва да се изготвят конкретни стъпки и мерки, чрез които науката, образованието и частният сектор да започнат да работят заедно.

Припомняме, че в края на миналата седмица премиерът Пламен Орешарски заяви, че правителството ще подпомага приоритетно "чрез административно облекчение и кадри" високотехнологични сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Dimat
преди 10 години
Да ви имам "разсъжденията",г-жи и г-да министри..и вся остальная ***.От това хорово блеене,че "частния бизнес" ще оправи икономиката ни и ще я изведе...не знам къде си,сме на този хал - забити здраво в дъното и дълбаещи,към следващото.Я СЕ ОГЛЕДАЙТЕ МАЛКО ПО СВЕТА,ДА ВИДИТЕ,В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ВОДЕЩИ" В ИНОВАЦИОННО ОТНОШЕНИЕ СТРАНИ,КОЙ Е ВОДЕЩИЯТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЪЗДАВАНЕТО НА ИНОВАТОРИ И НА ИНОВАЦИИ.Само не ми давайте за пример,САЩ,защото точно там държава на "народа" няма,а има държава на корпорациите,т.е,ненормална държава,която се занимава главно с купуване ,а не със създаване на иноватори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още