fallback

Петролът поевтиня под 80 долара за барел

Повече от 3-годишното дъно дойде, след като Goldman Sachs понижи прогнозата си за цената на "черното злато" през идната година

17:57 | 27.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня под 80 долара за барел за първи път в последните 38 месеца след новината, че Goldman Sachs е понижил прогнозите си за цените на петрола през следващата година.

Ранният ръст през днешния ден бе бързо изтрит следобед в Европа, като цената на контрактите върху WTI с доставка през декември пое рязко надолу, отстъпвайки в началото на търговията на Wall Street c 1,56 на сто до 79,75 долара за барел.

Същевременно търгуваният на Стария континент петрол сорт брент с доставка през декември поевтинява с 1,13 на сто до 85,16 долара за барел, което е най-ниското равнище в последните 48 месеца.

Докладът на Goldman Sachs показа, че инвестиционната банка очаква още по-значителен спад на международните цени на енергийната суровина с оглед на повишаването на производството в САЩ и слабото търсене поради глобалната несигурност. Заключението също така се базира на презумпцията, че производството в част от представителите на ОПЕК вероятно ще се ускори до края на 2014 г. и през 2015 г.

В сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува данните си за запасите, които вероятно ще дадат нова насока на ценовите движения. Дотогава пазарът вероятно ще продължи да е подвластен на доклада на Goldman Sachs.

Напоследък петролът навлезе в мечи пазар поради загрижеността за глобалното свръхпредлагане. В САЩ запасите от WTI се увеличиха със 7,1 млн. барела до общо 377,68 млн. барела в седемте дни, приключващи на 17 октомври. Ръстът надхвърли повече от двойно очакваното от пазара увеличение от 2,7 млн. барела.

Доставките в разпределителния център в Кушинг, Оклахома, пък се увеличиха с 953 000 до 20,6 млн. през седмицата.

Представените в края на миналата седмица данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 21 октомври. Нетните залози достигнаха 186 774 договора в сравнение с 176 671 в предходната седмица.

Повече за движението на цената на петрола може да видите в седмичното издание на Invest/Or? по телевизия и радио Bulgaria On Air c водещи Димитър Вучев и Свилен Колев!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още