fallback

Красен Станчев: Бюджет 2015 трябва да бъде планиран спестовно

Основен приоритет при съставянето на бюджета за догодина трябва да бъде съкращаването на разходите, смята икономистът

12:10 | 30.10.14 г.

Основният приоритет при съставянето на Бюджет 2015 трябва да бъде съкращаването на разходите. Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев.

По думите му е очевидно, че в бюджета за следващата година ще има дефицит по-голям от определения в закона – 2%, но това, което трябва да се направи, е бюджетът да бъде планиран спестовно. „Така както се държат домакинствата, така трябва да се държи и правителството, за да е ясно, че през 2016 година бюджетът ще влезе в изискванията на закона", каза Станчев.

По негово мнение трябва да се върне старата философия на управление на парите на данъкоплатците, а именно, че правителството не може да харчи повече от това, което данъкоплатците дават и това, което произвежда икономиката.

По отношение на решението от вчера на временната бюджетна комисия в НС да предприеме законодателни промени заради казуса с поставената под особен надзор банка КТБ и да се търси оздравяването й, Станчев каза, че е „глупаво да се тръгне към оздравяване на банката, поставена под особен надзор, защото в момента законодателството е добро“.

Приоритетите пред новоизбрания парламент са ясни, каза още експертът. Той посочи, че това са разумен бюджет - балансиран и в рамките на това, което изисква устройствения закон, промяна на процедурите в държавната машина, които да неутрализират корупцията, реформи в енергетиката и да не се променят данъците.

Още видео новини можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още