fallback

ЕС, НАТО, енергетика, отбрана и сигурност - акцентите от срещите на Хамънд у нас

Британският външен министър обсъди сътрудничеството между България и Великобритания с Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Даниел Митов

20:09 | 14.01.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Реформата на Европейския съюз (ЕС) и сътрудничеството между България и Великобритания в рамките на ЕС и НАТО. Това са част от темите, които обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и британският министър на външните работи Филип Хамънд, който е на посещение в България по покана на българския външен министър Даниел Митов.

Плевнелиев и Хамънд се обявиха за ускорени мерки за завършване на Единния европейски пазар, който ще направи ЕС по-конкурентоспособен след период на икономическа и финансова криза и ще осигури растеж и нови работни места, информират от пресслужбата на държавния глава.

Необходима е реформа на Съюза за повишаване на ефективността на европейските институции, за облекчаване на регулациите и за преструктуриране на пазара на труда. Държавите членки следва да предприемат конкретни мерки за реализирането на тази амбициозна цел. ЕС трябва да се реформира, за да запази доверието на европейските граждани и за да посрещне предизвикателствата на XXI век, коментира британският външен министър.

В контекста на усилията за по-конкурентоспособна Европа България подкрепя преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP), посочи държавният глава. От своя страна британският държавен секретар коментира, че успешните преговори по споразумението ще позволят на Европа да запази позициите си на световните пазари в условията на изострена глобална конкуренция.

Росен Плевнелиев и Филип Хамънд обсъдиха още и енергийната сигурност на Европа и на страните от Югоизточна Европа. Беше подчертана необходимостта от ускорена диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка на енергоресурси, като за целта ефективно могат да бъдат използвани средства на Плана за стратегически инвестиции, обявен от Европейската комисия. България ще разчита на британска подкрепа за финансиране на проектите за енергийна свързаност, които страната ни представи за финансиране пред ЕК, стана ясно още по време на срещата.

Пред държавния глава британският външен министър постави въпроса за изпълнението на ангажиментите на страната ни по отношение на разходите за отбрана, съгласно решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Президентът Росен Плевнелиев се съгласи, че заложените в бюджета за 2015 г. разходи за отбрана не отговарят на поетите съюзнически ангажименти и изрази надежда, че ще бъдат осигурени допълнителни ресурси за модернизация на Въоръжените сили.

Хамънд се срещна и с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха състоянието на двустранните търговско-икономически отношения, актуални въпроси от международния дневен ред, партньорството в НАТО, сътрудничеството в областта на сигурността, енергетиката и други, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министрите на външните работи на България и Великобритания Даниел Митов и Филип Хамънд пък обсъдиха ескалацията на тероризма и необходимостта от засилване на координацията между двете държави за противодействие на всички негови форми, пише Dnes.bg.

По време на срещата им двамата са говорили за положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка.

Потвърждаваме засиленото двустранно сътрудничество в контекста на ситуацията в района на Черно море. Подчертаваме нашия ангажимент към стабилността и независимостта на Украйна, посочват министрите в свое съвместно изявление.

От своя страна ЕС трябва да окаже подкрепа за реформите в страните от Източното партньорство и прилагането на Споразуменията за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия.

Като партньори в ЕС нашите страни ще си сътрудничат за достигането на най-високи стандарти в правосъдието. Приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите, се казва още в съвместното изявление на министър Митов и министър Хамънд. Те изразяват надежда, че създаването на новата Британско-българска бизнес асоциация ще спомогне за увеличение на търговията и инвестициите между нашите две държави.

Видео от срещата между Хамънд и Митов вижде във видеото на ТВ Bulgaria On Air

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още