fallback

Васил Симов: Продавачите на горива в България се презастраховат

Поскъпването трябваше да бъде със закъснение от няколко дни или седмици, твърди директорът на Софийската стокова борса

13:16 | 20.02.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Скокът на цените на бензина и дизела у нас през последните седмици е презастраховане на търговците, смята Васил Симов, директор на Софийската стокова борса.

„От началото на февруари и последния ден на януари започна поскъпването на петрола и на световните борси", каза Симов в интервю по телефона за Bulgaria On Air  

Според него прекаленият спад на петрола е огромна изненада за всички и ще дойде момент, в който цената ще се обърне в посока нагоре. 

„Анализаторите прогнозираха слаб ръст на петрола, а нашите търговци в България малко изненадващо и малко предварително веднага коригираха цените си нагоре. Презастраховат се, защото може да се очаква след нови две седмици или месец цената да бъде още по-висока. Те гледат да не изостанат от пазара", каза още Симов. Според него е трябвало да има поскъпване, но със закъснение от няколко дни или седмици, „а не веднага, когато петролът тръгне нагоре по световните борси, буквално на следващия ден и нашите търговци да коригират цената си".

Припомняме, че цените на горивата по бензиностанциите в страната отново тръгнаха нагоре, като от началото на февруари цените на горивата преминаха психологическата граница от 2 лева. Най-масовият бензин А95 вече се продава за 2,07 лева за литър. Цената на дизела скочи с 11 стотинки, като той се продава за 2,25 лева. 

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air. 

Всичко за цената на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още