fallback

Григор Сарийски: Българите остават с нисък разполагаем доход спрямо европейците

Голямата разлика между бедни и богати се увеличава през годините, отчете икономистът

13:25 | 14.08.15 г.

Средният разполагаем доход в Европа е около 13 000 евро, в България е 4,5 пъти по-малък. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът доц. Григор Сарийски в коментар по темата имат ли основание българите да недоволстват от прехода към демократичните промени.

Икономистът цитира статистически данни като посочи, че разполагаемият доход на българите е около 10 пъти по-нисък от този на норвежците. В същото време цените на храната и безалкохолните у нас са около 70% спрямо средноевропейските. Така по думите му се оказва, че през годините цените са се сближили с европейските, но не и доходите.

Сарийски посочи още, че около прага на бедност, който е 294 лв., живеят около една пета от българите. Около 43% пък са изпитвали материални лишения през последната година. Така на практика около 3 млн. българи няма как да смятат, че сега се живее по-добре, отколкото преди демократичните промени, отчете той.

Григор Сарийски допълни, че България е една от страните със сериозни разлики в доходите между отделните прослойки. По региони имаме следните разлики: средната заплата в София е 1200 лв. през второто тримесечие, а във Видин е точно два пъти по-малко – към 600 лв., каза той. И допълни, че хората с най-високи доходи имат шест пъти повече от хората с най-ниски доходи, като това разслоение се увеличава през годините.

Затова според него българите са неудовлетворени от прехода след 1989 г.

Младите българи напускат страната с бързи темпове и това е оценката за управляващите, каза още Григор Сарийски.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още