fallback

Какво работят пристигналите в България бежанци?

Близо 60 души са започнали работа от началото на годината чрез бюрата по труда

16:02 | 04.09.16 г. 10

Близо 60 бежанци са успели да намерят работа у нас от началото на годината. Мигрантите работят предимно като фризьори, продавачи, шивачи. А месечните им възнаграждения достигяат до 1500 лева, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR. 

Ако за много бежанци страната ни е транзитна държава към по-добрия свят, то за други тя се оказва мястото, където мигрантите искат да останат и да намерят препитание. Исмаил Муса е от Судан. Идва в Българя през 2009 г. Половината от пътя минава пеша. Отива в Италия, но през 2013 г. се връща отново тук. В Судан се е занимавал със земеделие, сега работи като продавач в магазин за дрехи.

Исмаил успява да намери работа чрез Агенцията за бежанците. От началото на годината структурата е помогнала на 50 мигранти да намерят препитание. Още 8 са получили нов шанс с помощта на Бюрото по труда. Легална работа могат да търсят всички, които имат статут. 

"За съжаление, нивото на образованост на тези хора не е високо. Повечето са или без образование, или с основно. Има работа за всякакви хора и ние непрекъснато получаваме запитвания от различни работодатели. Заплащането, което се предлага от фирмите, е между 500 и 1500 лева. И то имайте предвид, че това са работни места, отказани от български граждани. Чак тогава работодателят се обръща към нас", обяснява Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците.

Работодателите търсят търговци, фризьори, шивачи, персонал в заведения за бързо хранене, автомонтьори, служители за колцентровете и дори работници за заводи, в които се произвеждат дограма и мебели. Предимство е образованието и владеенето на български език.

Ахмед е от Сирия. Идва в България преди 23 години за да търси по добро бъдеще. Сега има хранителен магазин.

"Тук имам всичко, семейство, деца. По- хубаво от България няма. Те всички идват тук и казват, че са сирийци, но не е така.

Не са бягали от войната. Те търсят по-добър живот. Не идват с виза, влизат ей така през границата и обикалят Европа без проблеми", казва Ахмед.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bulgaria ON AIR.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още