fallback

Близнашки: Мажоритарната система е опит за въвеждане на авторитарно управление

Проблемите не са в институциите, а в партиите, които задвижват тези институции, смята бившият служебен премиер

10:36 | 05.12.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мажоритарни избори в два тура и абсолютно мнозинство са опит да се приключи с демократичната конституция и да се премине към авторитарно управление. Това смята бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право Георги Близнашки.

Пред телевизия Bulgaria On Air той посочи, че част от причините за резултата от референдума е "изхабяването на политическите партии".

"На хората им омръзнаха политическите сили, които наблюдават на политическия терен", каза той. Това е и част от причините за загубата на ГЕРБ на президентските избори, допълни Близнашки.

Според него с мажоритарната система се търсят опити за промяна на управлението от парламентарна към президентска република. 

Близнашки е категоричен, че България няма нужда от свикването на Велико народно събрание. "Проблемите не са в институциите, проблемите са в политическите партии, които задвижват тези институции, които им придават енергия и посока на движение", категоричен е той.

Парламентът е нежизнеспособен - има много задачи на дневен ред, дела започнати и незавършени, но няма политическа воля да се излъчи ново правителство, обясни още Близнашки. Според него при това положение на президента Росен Плевнелиев ще му се наложи да състави и трето служебно правителство в края на мандата си.

Според бившия служебен премиер Бойко Борисов е "изненадал всички с подадената оставка", но въпреки това не очаква разцепление в ГЕРБ. Министрите трудно се разделят с властта, каза още той, цитирайки отчетите за свършеното досега от администрацията.

Какво коментира проф. Георги Близнашки за президентските избори и възможностите за съставяне на ново правителство можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още