fallback

Защо ЕК спря парите по програмата за наука

Становището на Еврокомисията не означава пълно прекратяване на програмата, плащанията за наука спират за шест месеца, каза Тодор Танев

12:37 | 13.02.17 г.

Грешки в реализацията на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са се случили след оставката на бившия министър на образованието Тодор Танев, заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той увери, че всички процедури по оценяване от страна на ЕК са протичали нормално.

"Вероятно във времето, когато е била назначена г-жа Герджикова е имало някакво забавяне... Когато се намесиха кои ще вземат парите, тогава се е получило нещо", коментира Танев. 

По думите му тази програма е "чукнала по дамара на българската психика" и ние някак си сме я побългарили.

Танев обаче побърза да поясни, че становището на ЕК не означава пълно прекратяване, а спиране на изпълнението на програмата в срок максимум до 6 месеца. В първите два от тях, до края на този мандат, се дава право на българските власти да направят необходимите промени и да убедят комисията, че техните забележки са вече неоснователни, за да продължат т. нар. междинни плащания.

Темата коментира и бившият председател на НС Борислав Великов от Реформаторския блок. Той сподели друг прочит на ситуацията.

"Програмата е изобщо успех, че има такава за България. Хората вероятно са допуснали някакви грешки. Схващаме това като предупредително писмо, но нека да не ровим чак толкова много кой точно е допуснал грешките", коментира Великов.

Още от разговора вижте във видеото

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още